בימים טרופים אלה כשלוחמי צה"ל עסוקים 24/7 בלחימה הן בחזית לבנון והן בעזה, קיימת חשיבות משנה למסר שממשלת ישראל בפרט ומקבלי ההחלטות בכלל יעבירו ללוחמים בכל מה שקשור לעתידם, קל וחומר באפשרות להגיע לבית או דירה משלהם, ובמיוחד כשמחירי הדיור ממשיכים לנסוק מעלה, מעלה, ובקצב שנתי דו ספרתי.

מחד גיסא שמחתי מאוד לשמוע את ראש הממשלה, משלב באחד מנאומיו משפט האומר כי המדינה תעניק 90 אחוזים הנחה במחירי הקרקע בפריפריה למשרתי צבא שהיו במלחמה האחרונה.

הכרזה זו תאמה את הצעתי מלפני כשלוש שנים כנשיא לשכת הקבלנים, שעל המדינה להעניק חצי דונם חינם אין כסף בנגב ליוצאי צבא. בהמשך, לאחר שפרצה גם מלחמה בצפון, ההצעה תקפה גם לגליל.

מאידך גיסא, בבדיקה שערכנו בלשכה , מסתבר כי קיימות יותר מידי "לקונות" ההופכות את ההנחה המשמעותית הזו לנתונה בספק.

ראשית, מעבר להכרזת ראש הממשלה, שכבודה במקומה מונח, לא ראיתי עדיין שום החלטה אופרטיבית בעניין זה, לא אצל רשות מקרעי ישראל ולא אצל שום גורם אחר.

שנית, יתרה מכך, המושג "יוצאי צבא" הינו ערטילאי. השם מדובר בהנחה גורפת לכל אותם מאות אלפים שהשתתפו בלחימה? האם היא כוללת גם תומכי לחימה?

שלישית, מתברר כי גם אם תוענק הנחה של 90 אחוזים על הקרקע, היא לא תכלול מן הסתם עלויות דמי פיתוח שעשויים להגיע למאות אל\פי שקלים, מה שיהפוך אותה במקרה הטוב לכ-60 אחוזים, בוודאי לא 90 אחוזים.

רביעית, יתרה מכך: נכון להיום, לפחות מחצית מהקרקע המועדת לשיווק בפריפריה, מיועדת לבני מקום, מה שאפריורי מגביל מאוד את כמות הקרקע שתשווק ליוצאי צבא. האם אכן יש כוונה להוציא קרקע נוספת לשיווק, או שהכוונה לקרקע המשווקת הקיימת?

חמישית, מעבר לכך, גם באותה קרקע המזינה לכאורה לשיווק, קיימות בכל היישובים בפריפריה וועדות קבלה שיוכלו לבצע סלקציה כזו או אחרת, מה שעלול להקטין את הזכות של יוצאי צבא לזכות בהנחה הנכספת.

אלה, לפרוטוקול, רק חלק מהסייגים שהעלינו בימים המעטים שחלפו מאז הכרזת ראש הממשלה. גם העובדה שנושא זה נוזכר, כמו באקראי, במשפט בודד בתוך הצהרה שעסקה בהרחבה בנושאים אחרים שהקשורים למלחמה, מעוררת שאלות כאלה או אחרות לגבי יישום אותה תכנית, הטובה לכשעצמה.

התוכנית שהצעתי בשעתו בשם לשכת הקבלנים הינה מפורטת וברורה הרבה יותר. היא מדברת על קרקע חינם בנגב או בגליל, וסבסוד במימון בניית בית(!) לכל יוצא צבא שהשתתף במלחמה, בין אם כחייל קרבי או תומך לחימה וכן לחיילי מילואים ששרתו מעל 3 חודשים, הכוללת בתוכה את כל עלויות הפיתוח, בפריסה ארוכת טווח של 10-30 שנה.

יתרה מכך: הדגשנו בתוכנית כי היא פתוחה לכל יוצאי הצבא וכי לא יהיו כאן כל הגרלות או סלקציות. כלומר, על המדינה לדאוג לכמות הקרקע שתספיק לכל מי שנרשם לתוכנית. ויש מספיק קרקע לכך.

אדגיש כי זהו אינטרס עליון של המדינה לקדם תכנית שכזו, תהיה עלותה אשר תהיה. יש לכך כדאיות כלכלית והגשמת הציונות.

המלחמה המתמשכת, על כל מראותיה, מהווה ב"הפוך על הפוך", הזדמנות פז להגשים את החלום של יישוב הפריפריה בצפון ובדרום, קל וחומר באותם אזורי קו עימות שספגו במהלך החודשים האחרונים מכה קשה מאין כמותה.

 

*כותב המאמר רוני מזרחי הוא יו"ר ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"