אפתח בכך שברור לי כאיש עסקים המעורה בקהילה הכלכלית של מדינת ישראל זה חמישה עשורים, כי למלחמה המתמשכת שאותה כולנו חווים יש עלות אדירה המגיעה על פי הערכת מומחים לסכום עתק המתקרב ל-200 מיליארדי שקלים.

אולם, וזה אולם גדול, דווקא בעת המאתגרת הזאת, שומה על מקבלי ההחלטות, בממשלה ובכלל, לשקול היטב באילו דרכים צריך לממן את עלות המלחמה. יתרה מכך: נשאלות השאלה האם הטלת מיסים וגזירות שונות ומשונות הינה אכן הדרך הנכונה לצאת מתוך הבור התקציבי.

הפעם אתייחס לפעולה נקודתית שלטעמי מהווה משגה חמור. הכוונה כבר במהלך הימים הקרובים לעדכן את המע"מ על מוצרים ולהעלות אותו מ-17 אחוזים כיום ל-18 אחוזים. לכאורה, רק לכאורה, מדובר בצעד מדוד ולא דרמטי, שהרי מדובר באחוז אחד בלבד שמטרתו לסייע במימון מקצת מהוצאות המלחמה כך שבעצם מייקר את המע"מ ב- 6 אחוזים.

אולם לא כך הדבר. האחוז הבודד הזה, כביכול, משמעותו העלאת ההוצאות השוטפות של הסל המשפחתי במאות שקלים מידי חודש בחודשו על חשמל, מים, ארנונה ושאר מיני ירקות. יתרה מכך: תהיה לו כמובן משמעות מרחיקת לכת גם על רכישת מוצרים ושירותים רבים נוספים, החל ממס על הביטוח הלאומי לעובדים שכירים וכלה בסל מוצרי המזון במכולת או בסופרמרקט השכונתי.

יתרה מכך: אם נתייחס למוצרים ברי קיימא יקרים הרבה יותר דוגמת מכוניות ושאר מוצרי חשמל למיניהם, אזי משמעות האחוז הבודד של העלאת מע"מ תהפוך להיות דרמטית הרבה יותר ותגיע לאלפי שקלים. ושאלת השאלות, כמובן" מה יקרה לרוכשי דירות שייאלצו כעת להוסיף רבבות שקלים למחיר הדירה שאותה רכשו?

מדובר, לטעמי, בבעיה כפולה ומכופלת שהרי רבבות ישראלים רכשו במהלך השנה האחרונה דירות בתנאים קוסמים של מקדמה על סך 10 או 20 אחוזים וכל יתרת מחיר הדירה לקבלת המפתח. אולם, וזה אולם גדול, ברור כי תוספת המע"מ תתווסף אף היא ליתרת הסכום, כלומר כולם ייאלצו לשלם עוד רבבות שקלים תוספת למחיר הדירה המקורי.

מעבר לעובדה שנושא זה עלול לפגוע קשות בענף הנדל"ן, הן ברוכשי הדירות והן בקבלנים, אני תוהה מהו ההיגיון הכלכלי שעומד מאחורי תוספת המע"מ. הלא מהלך שכזה יביא להאטה כללית בפעילות הכלכלית במשק, דווקא בימים שבהם כולנו משוועים להתאוששות מנזקי המלחמה ולהאצת הפעילות.

אדרבה: האם לא היה מקום לשקול דווקא את הורדת המע"מ, זאת על מנת להגביר את הפעילות הכלכלית? והאם המדינה לא הייתה בסופו של דבר מרוויחה כפל כפליים מכך שהמשק סוף סוף נכנס ל"מוד" חיובי?

חומר למחשבה למקבלי ההחלטות.

 

*כותב המאמר רוני מזרחי הוא יו"ר ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"