לאחרונה קראתי מאמר מלומד של עורך בכיר באחד העיתונים הכלכליים הטוען כי הסכם בלתי כתוב בין הבנקים לבין הקבלנים, הוא זה שגרם, כביכול לעליית מדד מחירי הדיור ב-1.2 אחוזים במהלך החודשים האחרונים.
במאמר נטען כי הבנקים חוששים מאוד מכך שקבלנים יפשטו את הרגל בזה אחר זה בשל בעיות מימון, ועל כן מאפשרי לרוכשי הדירות תנאי מימון משופרים שגורמים להם לרכוש דירות מחירים גבוהים ממחירי השוק הריאליים ובכך גם מאפשרים ליותר קבלנים לשרוד.
עוד נטעם במאמר כי עליית מחירי הדיור בחודשים האחרונים הינה לא רק מלאכותית, אליבא דה כותב המאמר, אלא גם מנוגדת לכך שהיצע הדירות שלא נמכרו הלך וגדל במהלך השנה האחרונה עד כדי 68 אלף דירות לא מכורות, מה שהיה אמור, כביכול, להוריד ולא להעלות את מחירי הדיור.
קראתי את התאוריה המלמדת הזאת ושפשתי את עיני, האם אני נמצא במדינת ישראל החווה מלחמה זה קרוב לשנה והאטה חסרת תקדים בענף הבנייה ומחסור של 80 אלף עובדים באתרי, או שמא אני נמצא בלה לה לנד, עולם שכולו טוב בו הקבלנים עושים הון עתק בסיועה האדיב של המערכת הבנקאית.
ובכן, אתחיל מכך שנכון להיום היצע הדיור לא רק שעולה ומזנק, אלא הוא מהנמוכים ביותר ידענו במהלך העשור האחרון. אמנם קיימות לא מעט דירות לא מכורות בפריפריה, וזה לא סוד, אולם באזור הביקוש המספר מתמעט והולך, זאת בין היתר בעקבות ירידה ללא תקדים בהתחלות הבנייה.
נמשיך בכך שהוצאות המימון של הקבלנים לא רק שלא ירדו, הם עלו פי שלושה(!) לפחות, זאת בעיקר בשל 10 העלאות הריבית שהיו במהלך השנה וחצי הקודמת.
נמשיך בכך שהמחסור ב-80 אלף עובדים, משתק במשך כשנה חלק גדול מאתרי הבנייה וגורם להאטה ניכרת באחרים, הביא בין היתר לעלייה דרמטית בשכר העבודה של פועלים מקצועיים, שזינק מכ-800 שקלים ליום ליותר מ-2000 שקלים ליום, עובדה שנוגסת את הרווח של הקבלנים למינימום שבמינימום, אם בכלל.
וכמובן העלייה המטאורית במחירי תשומות הבנייה שהחלה עוד בימי הקורונה, נמשכה אשתקד ביתר שאת וכיום, עקב המצור שמטילים החותים על מיצרי באב אל מנדב והים האדום, הופכת במקרים רבים קידום פרויקטים על ידי הקבלנים ללא כדאיים בעליל.
ובכן, קטונתי מלהביו את התאוריה שאותה יצר אותו עורך בכיר בעיתון כלכלי מכובד. מחירי הדיור אכן עלו במהלך החודשים האחרונים ולהערכתי, הן עקב המחסור הקריטי בדירות והן העלויות הנוסקות ועולות, ימשיכו לעלות ביתר שאת במהלך השנה הקרובה ואולי אף יחצו את המחסום הדו ספרתי, קרי 10 אחוזים, אולם אין בין זה לבין הסכם, לכאורה, בינינו לבין הבנקים, ולא כלום….
*כותב המאמר רוני מזרחי הוא יו"ר ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"